Nagyítás

Szerző: 
Papp István
Alcím: 
Gondolatok a 10 éves a Betekintőről

Kedves Olvasóink!

Jelen számunk bizonyos értelemben határkő a Betekintő folyóirat történetében. 2017. november 29-én az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának díszterme adott helyet a folyóirat 10 éves fennállásának alkalmából rendezett tudományos konferenciának. Az eseményt Nagyítás címmel hirdettük meg. A kifejezés utal egyrészt Michelangelo Antonioni klasszikus filmjének címére, amely többféleképpen is értelmezhető. A mozi főhőse egy tehetséges fényképész, aki egyik felvételének újbóli és újbóli nagyítása nyomán a valóság egyre érdekesebb és izgalmasabb részleteit ismerheti meg.

A nagyítás szó ugyanakkor a folyóirat szimbólumává vált fotóra is emlékeztet. A Betekintő – talán ma már közismert logója – egy fényképezőgépet tartó férfi, aki éppen szemben áll velünk, s ránk villantja készülékét. A felvétel egy állambiztonsági oktatófilmből származik, de meggyőződésünk szerint jelképezi a nálunk publikáló történészek és levéltárosok munkáját is. Ahogyan Antonioni filmjének főhőse, úgy a Betekintő szerzői is igyekeznek egyre közelebb és közelebb férkőzni a múlthoz, egyre élesebb és pontosabb képet rajzolni róla. Ez a munka azonban nem az optikán és a fényerősségen, hanem elsősorban a politikai rendőrség közreműködésével született, gyakran nehezen olvasható és értelmezhető forrásokon alapul.

Jelen szám nem csupán a 2017-es évet, hanem az első tíz esztendőt is lezárja. A következőkben a tartalmi, szerkezeti és külsőleges megújulása összpontosít a Betekintő új szerkesztősége, amely a 2018-as első lapszámban mutatkozik be és ismerteti elgondolásait az érdeklődőkkel. Reméljük, hogy hűséges olvasóink velünk tartanak és egyben újabb érdeklődő és nyitott embereket tudunk megszólítani.

Budapest, 2018. január 11. 

Papp István főszerkesztő

 

AttachmentSize
2017_04_papp.pdf226.37 KB