Operatív technika

A magyar humán hírszerzés átnyergelése a (mostoha)testvéri technikára

Szerző: 
Gyarmati György
Alcím: 
Szakszolgálat Magyarországon, avagy tanulmányok a hírszerzés és titkos adatgyűjtés világából, 1785–2011. (Szerkesztette: Csóka Ferenc. Budapest, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. 2012.)

Három híján ötszáz oldal. 28 szerző közül négyen dupláztak, így összesen 32 írás tölti meg a vaskos kötetet. A kötött tematika körülhatárolja az egyes tanulmányok vizsgálati horizontját, miközben a kötet egésze azt példázza, hogy mennyi parafrázis kínálkozik egyugyanazon vezérmotívumra.

A közlekedési szabotázs-elhárítás szervezete 1956–1962 között

Szerző: 
Cserényi-Zsitnyányi Ildikó

„A közlekedés és posta – mint az ország vérkeringése és idegrendszere –
elsőrendű helyet foglal el a népgazdaságban és annak jó, vagy rossz munkája
az egész népgazdasági terv végrehajtását befolyásolni tudja.”
1

A garázs

Szerző: 
Cseh Gergő Bendegúz
Alcím: 
Dokumentum egy titkos belügyi objektum legalizálásáról

A politikai rendőrség számára korszaktól és rendszertől függetlenül meghatározó fontosságú az állam/rendszer vélt vagy valódi ellenségeinek nyomon követése, róluk – és kapcsolati rendszerükről – rendszerezett információk gyűjtése, a célba vett polgárok tevékenységének – az aktuális technikai fejlettségi szintnek megfelelő – dokumentál&aa

Egyszerű történet

Szerző: 
Takács Tibor
Alcím: 
A „Tanya” fedőnevű K-lakás, 1968–1980

„Alulírott Szabó István, 1016 Budapest I., Hegyalja út 2. szám alatti lakos bejelentem, hogy fenti című ingatlanomat elidegenítettem, ezért a lakásomon üzemelő […] számú telefonállomás jogáról jogutódom, S. É., volt Budapest VI. […], jelenleg Budapest I., Hegyalja út 2. szám alatti lakos javára lemondok.

A BM III/V. Csoportfőnökség szervezettörténete 1962–1971 között

Szerző: 
Ehrenberger Róbert

Az 1962-es esztendő az állambiztonsági operatív osztályok „segédcsapataként” működött operatív technikai szervek számára is a nagy átszervezések éve volt a Belügyminisztériumban.[1] Az első változások már az év elején elkezdődtek, még jóval a

A BM III/V. Csoportfőnökség szervezettörténete 1971-1990 között

Szerző: 
Ehrenberger Róbert

A Belügyminisztérium (BM) – ezen belül az állambiztonsági szervek[1] – 1971. évi átszervezésének előzményét a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB) 1969. november 28-i és az MSZMP KB Politikai Bizottságának 1970. október 20-i határozatai[2] jelentették.

Tartalom átvétel