SZDP

A barikád két oldalán…

Szerző: 
Varsányi Erika
Alcím: 
Szociáldemokrata „figyelők” és megfigyeltek

A második világháború után a Magyar Kommunista Párt (MKP) hatalmának fokozatos erősödése következtében előtérbe került azoknak a személyeknek, politikai csoportoknak, pártoknak a likvidálása, akiket, illetve amelyeket a rendszer stabilitása szempontjából veszélyesnek véltek vagy ellenségnek minősítettek.

A barikád két oldalán…

Szerző: 
Varsányi Erika
Alcím: 
Szociáldemokrata „figyelők” és megfigyeltek, II. rész

Ügynökszemmel a magyar szociáldemokrata emigrációról az 1950-es évek végén

Szerző: 
Varsányi Erika

A „szemlélődő” ügynök, „Szepesi” a politikai rendőrség azon tehetséges munkatársainak egyike, aki politikai előélete, széles ismeretségi köre révén könnyedén bizalmas megbeszélésekbe tudott bocsátkozni egykori szociáldemokrata párttársaival.

Ki tudja, mit hoz a múlt…?

Szerző: 
Simon István
Alcím: 
Az 1945 és 1948 közötti demokrácia-kísérlet kisiklatásának néhány (társadalomlélektani) háttérmozzanatáról

Nemcsak a legutóbbi, a Magyar Tudományos Akadémia székházában megrendezett, 1945 vidéki eseményeire fókuszáló konferencia címválasztása[1] miatt érzem fontosnak az időszak néhány jellegzetes vonásának bemutatását, hanem az elmúlt negyedszázad korszakra vonatkozó értékeléseinek – olykor egymásnak ellentmond&oac

Egy volt szociáldemokrata vezető, aki nem tudott „teljes értékű” ügynökké válni

Szerző: 
Varsányi Erika

Balogh Gyula nem volt a sors kegyeltje, az elvileg biztonságot nyújtó iparos családi háttér már gyermekkorát sem tette felhőtlenné. Nagyapja az egri Lemez és Lakatáru Gyár gépésze, apja saját műhelyében dolgozó borbély volt. Mindketten az egri szociáldemokrata mozgalom alapítói közé tartoztak és aktív résztvevői lettek.

Tartalom átvétel