2017/3. szám

Mit titkol a magyar?

Szerző: 
Pócs Nándor
Alcím: 
Szekér Nóra: Titkos társaság. A Magyar Testvéri Közösség története. Jaffa Kiadó, Budapest, 2017.

Szekér Nóra, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet munkatársa és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, kellő rutinnal választotta meg a Magyar Testvéri Közösség történetét ismertető munkájának címét: Titkos társaság.

Horthy-ösztöndíjjal a Központi Bizottságba

Szerző: 
Papp István
Alcím: 
Göröngyös út. Dimény Imre életútja. Szerk.: Varga Zsuzsanna. Kossuth Kiadó, Budapest, 2017.

A BM III/V. Csoportfőnökség szervezettörténete 1962–1971 között

Szerző: 
Ehrenberger Róbert

Az 1962-es esztendő az állambiztonsági operatív osztályok „segédcsapataként” működött operatív technikai szervek számára is a nagy átszervezések éve volt a Belügyminisztériumban.[1] Az első változások már az év elején elkezdődtek, még jóval a

Egy SZT tiszt „munkássága”

Szerző: 
Nagy Péter
Alcím: 
Lajti Iván

A szigorúan titkos, SZT állomány az 1956-os forradalom után fokozatosan alakult ki és vert gyökeret az állambiztonsági struktúrában. Az eredeti elképzelések szerint elitgárdának szánták, amelynek tagjai a legmélyebb fedésben dolgoznak, és kizárólag információszerzés a feladatuk.

Merénylet a kolumbiai nagykövet ellen

Szerző: 
Orbán-Schwarzkopf Balázs

Bevezetés

A Nádor utca-akció

Szerző: 
Kinda Gabriella

1989–90-ben Magyarország és az egész közép- és kelet-európai térség politikai viszonyaiban radikális változások következtek be. Sokféle folyamat zajlott párhuzamosan, feldolgozásuk inkább csak elkezdődött, mint lezárult. Immár a múlté az egykori államhatalom titkos küzdelme is saját, ideológiai ellenségnek tekintett állampolgárai ellen.

Családi örökség

Szerző: 
Mészáros Dániel

Az elkövetkező esszében a családi örökség mint a generációk között átörökíthető non-financiális érték vizsgálatára teszek kísérletet. A fogalmi kitérő után arra próbálok választ adni, miért élik reneszánszukat a családtörténeti kutatások?

Tartalom átvétel