2018/1. szám

Köszöntő

Szerző: 
Papp István - Krahulcsán Zsolt - Petrás Éva - Pócs Nándor

Kedves Olvasóink!

A BM III/V. Csoportfőnökség szervezettörténete 1971-1990 között

Szerző: 
Ehrenberger Róbert

A Belügyminisztérium (BM) – ezen belül az állambiztonsági szervek[1] – 1971. évi átszervezésének előzményét a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB) 1969. november 28-i és az MSZMP KB Politikai Bizottságának 1970. október 20-i határozatai[2] jelentették.

Szoboszlay Aladár és társainak "56-os pere"

Szerző: 
Bandi István

A román kommunista hatalom 1956-os koncepciós per-gyártásának esett áldozatul Szoboszlay Aladár temesvári római katolikus lelkész[1].

Magyarország-kép 1968-ban: a Stasi-országértékelő jelentése

Szerző: 
Jobst Ágnes

„Örömmel állapítottuk meg, hogy a tárgyalt kérdések mindegyikében teljes egészében azonos az álláspontunk, s népeink barátsága ebben is tükröződik”[1] ‒ nyilatkozta Otto Winzer keletnémet külügyminiszter 1967 decemberében, a Péter János magyar külügyminiszterrel folytatott tárgyalást követően.

Antal István feljegyzése a népi írókról

Szerző: 
Papp István

A magyar népi mozgalom eszmetörténeti helyének pontos meghatározása – más, harmadik utas irányzatokhoz hasonlóan – komoly próbatételek elé állította, s valószínűleg még állítja is, a kutatókat.

Egy sikertelen beszervezési kísérlet anatómiája

Szerző: 
Krahulcsán Zsolt

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) immár lassan húsz éve szolgálja ki a tudományos kutatókat és az ún. egyéni betekintőket, akik – az információs kárpótlás jogával élve – a saját magukra és/vagy a hozzátartozóikra vonatkozó iratokat ismerhetik meg.

Palotaellenállás

Szerző: 
Pócs Nándor
Alcím: 
Szelke László: Gresham a nácik ellen. Az ellenzék, az embermentés és az ellenállás hálózatai. Jaffa Kiadó, Budapest, 2016.

„Én, kérem, érzékeny vagyok definíciós kérdésekben” – mondta az államosítás előtt álló Törleynél dolgozó pincér a Kolorádó Kid című film egyik jelenetében. „Tankpezsgő, más néven habzó bor. Tirázsolt, nem degorzsált.

Megjegyzések a jelentéshez

Szerző: 
Mészáros Dániel
Alcím: 
Horváth Sándor: Feljelentés. egy ügynök mindennapjai. Libri Kiadó, Budapest, 2017.

1989-ben, sőt még 1990-ben is a „titkosszolgálatok […] a rögzült drill szerint fürkésztek, regisztráltak, gyűjtötték és írták a jelentéseket, csak éppen képtelenek voltak kezelni mindazt, ami körülöttük történt”.[1] E szavakat Gyarmati Györgytől, az Állambiztonsági Szolgálatok Történi Levéltárának eg

Tartalom átvétel