NSZK

„Egy autót felgyújtani bűncselekmény. Ha több száz autó lángol, az politikai cselekvés” – Ulrike Meinhof és a nyugatnémet terrorizmus

Szerző: 
Fekete Rajmund
Alcím: 
Sarah Colvin: Ulrike Meinhof and West German Terrorism: Language, Violence and Identity. Camden House, Rochester. 2009. 265 oldal.

Egy keletnémet nő a Stasi-akták nyomában

Szerző: 
Eperjesi Zoltán
Alcím: 
Marianne Birthler: Halbes Land. Ganzes Land. Ganzes Leben. Erinnerungen. Hanser Verlag, Berlin, 2014. 432.

Marianne Birthler könyve a felejtés elleni küzdelemként is felfogható, hiszen a szerző szinte teljesen kitörlődött a német köztudatból, amióta kilépett a közéletből. Az író a meglepetés erejét kihasználva újra magára vonta egy pillanatra az emberek figyelmét, és emlékei időszerűen illeszkednek a 25 éve leomlott berlini fallal kapcsolatos megemlékezések rendezvénysorozatába.

„Mozart” és „Fekete”

Szerző: 
Stefano Bottoni
Alcím: 
Egy hírszerzési dosszié különös története II. rész

Együttműködés és az első kételyek, 1962. november – 1963. június

A Stasi operatív csoportja Magyarországon – és a „Balaton-brigád”

Szerző: 
Jobst Ágnes

„Nyáron a Balaton idegen szótól oly hangos, Hallod: Auf Wiedersehn’, Good Evening, Bon Jour, Adios”

Bevezetés

Keletnémet polgárok a Stasi árnyékában, avagy ügynökök, akik fenéken lövik egymást

Szerző: 
Eperjesi Zoltán
Alcím: 
Gudrun Weber – Thomas Auerbach: „Genossen, wir müssen alles wissen!” DDR-Alltag im Spiegel der Stasi-Akten. Ein Lesebuch. Berlin, Lukas-Verlag, 2014.

Amikor 1989 decemberében az emberek dühösen elfoglalták a Stasi hivatalát, még nem sokan sejtették, hogy az időközben elkezdődött nagyarányú iratpusztítás ellenére a levéltárak polcain még több kilométernyi anyag található.

Forradalmi helyzet alakult-e ki Magyarországon 1989-ben?

Szerző: 
Jobst Ágnes
Alcím: 
Magyarország stabilitása – NDK-szemmel

Az 1980-as évek második felére a keleti blokk országaiban jelentkező válságjelenségek a társadalmi-gazdasági modell sürgős reformjának szükségességét jelezték. A kelet–nyugati közeledést szorgalmazó szovjet politika a szövetségi rendszer más országaiban is kedvező feltételeket teremtett a reformtörekvésekhez.

Szemléletváltás szükséges: nem elég csak a Stasira összpontosítani

Szerző: 
Eperjesi Zoltán
Alcím: 
Ilko-Sascha Kowalczuk: Stasi konkret. Überwachung und Repression in der DDR (Beck'sche Reihe; 6026), München: C.H.Beck, 2013, 428 Seiten.

Az utóbbi két évtizedben Németországban heves eszmecserék zajlottak a SED[1], a Német Szocialista Egységpárt által gyakorolt kommunista diktatúrával kapcsolatban, melyeket a különböző médiumok intenzíven közvetítettek a nagyközönség felé.

Megfigyelés a zárkában

Szerző: 
Nagy Péter
Alcím: 
„Pethő Lászlóné” fedőnevű fogdaügynök és Kerényi Mária a gyűjtőfogházban

1970.

Tartalom átvétel